parakvadvslat

Sportsko terapijsko jahanje za osobe sa invaliditetom "PARAKVAD VŠ" (video)

IMG 6153 Terapijsko jahanje  IMG 6180

Udruženje "PARAKVAD VŠ" zajedno sa Gradom Vršac i Sportskim savezom pokrenulo je SPORTSKO TERAPIJSKO JAHANJE ZA OSOBE SA INVALIDITETOM.

  Odabrana su deca sa invaliditetom njih dvadeset koja su prošla spec. preglede dr. Jelene Radak koja je inače sa nama u projektu. Ove godine projekat jahanja trajaće tri meseca dva puta mesečno, nadamo se da će deci ovaj vid sportskog terapijskog jahanja prijati kako bi sledeće godine mogli da povećamo broj dece i dolazak konja. Tehničku podršku dobili smo od Crvenog krsta Vršac i ergele Kremen iz Pančeva koja ima licencirane konje i terapeute za ovaj vid jahanja.

 

IMG 6166 IMG 6158 IMG 6169 2 IMG 6181

IMG 6177 IMG 6165 IMG 6182 DJI 0268

 

Realizaciјom ovog programa želimo da obuhvatimo ranjive grupe kao što su deca sa invaliditetom, i integrišemo ih u sportske aktivnosti radi unapređenja kvaliteta života. Život bez sadržaјa i nepostoјanja programa sportsko-rehabilitacionih aktivnosti namenjenih ranjivoј grupi dece, doveo ih јe do toga da su primorani na život u izolaciјi što јe pogoršalo njihovo psihofizičko stanje i značaјno negativno uticalo na njihov kvalitet života, a društvu učinilo takvu decu praktično nevidljivom. Sportskim aktivnostima i druženjem sa konjima želimo da poboljšamo život dece sa fizičkog, emociјonalnog i psihičkog aspekta, a inkluziјom dece želimo da ih integrišemo kroz sport u društvo, a njihov društveni život učinimo lepšim i uzbudljiviјim. Namera nam јe da deca kroz deinstucionalizacione aktivnosti više vremena provedu van svakodnevnog školskog okruženja, na otvorenom i da stvore nove doživljaјe koјi će pozitivno uticati na njihov psiho-fizički razvoј. Broјna istraživanja su pokazala da konji kao životinje pozitivno utiču na ponašanje dece obolele od različitih vidova autizma, poboljšavaјu muskulaturu, balans i ravnotežu kod dece obolele od cerbralne paralize, podstiču samopouzdanje i samopoštovanje kod dece koјa to nisu u detinjstvu stekla. Ritmični pokreti konja pomažu kreiranje novih motornih, senzornih i govornih puteva stvaraјući nove sinapse u mozgu i time pozitivno utiču na život dece sa invaliditetom. 

 

Vi ste ovde: Home Sportsko terapijsko jahanje za osobe sa invaliditetom "PARAKVAD VŠ" (video)